Eisen aan de ouderdieren
Art. 4
1. Voor de ouderdieren geldt dat zij aan alle door de Raad van Beheer en de CockerSpanielClub vastgestelde testen moeten zijn onderworpen. Voor sommige testen is een minimum leeftijd vereist, zoals bij HD. In dat geval bepaalt de testdatum de minimum leeftijd van de reu.
2. De teef mag niet jonger zijn dan 18 maanden ten tijde van de dekking.
3. De maximumleeftijd voor de teef is acht jaar. Dat houdt in dat de teef gedekt kan worden tot de dag waarop zij de leeftijd van 96 maanden bereikt.
4. De teef mag bij de eerste dekking niet ouder zijn dan 48 maanden. In bijzondere gevallen kan het bestuur in overleg met de Fokkerscommissie besluiten dispensatie te verlenen tot maximaal 60 maanden.
5. De teef mag maximaal 2 nesten krijgen per 24 maanden krijgen. Of 2 nesten binnen het jaar waar minimaal 10 maanden tussen het eerste en het tweede nest zitten.
6. De teef mag maximaal 5 nesten krijgen.
7. Als een teef twee keer een keizersnede heeft ondergaan, wordt zij uitgesloten voor de fokkerij.
8. Beide ouderdieren dienen ten tijde van de dekking DNA getest te zijn op PRA en FN en op HD. En zij dienen over een geldige ooguitslag te beschikken die de vastgestelde normen voor verschillende aandoeningen niet overschrijden.
a. Ouderdier paren waarvan 1 ouderdier DNA PRA vrij is en het andere ouderdier DNA PRA drager en of lijder, kunnen gekruist worden, zolang bij oogonderzoek geen klinische PRA is vastgesteld.
b. Ouderdieren paren waarvan 1 ouderdier DNA FN vrij is en het andere ouderdier DNA FN drager, kunnen gekruist worden. Twee dragers mogen niet gekruist worden. Twee DNA FN vrije honden uiteraard wel.
c. Beide ouderdieren moeten, blijkens een officieel in het land van registratie van het ouderdier door het F.C.I. erkende onderzoekscommissie verstrekt rapport minimaal de beoordeling HD A, HD B, of HD C hebben gekregen. Indien een van de ouderdieren de beoordeling HD C heeft gekregen, moet het andere ouderdier minimaal de beoordeling HD A of HD B hebben om het daaruit voortkomende nest voor puppybemiddeling in aanmerking te laten komen. Voor buitenlandse reuen gelden met de FCI vergelijkbare beoordelingen. In geval van twijfel over de uitslag uit een ander land, kan de fokker contact opnemen met de fokkerscommissie voor een ‘vertaalde’ FCI uitslag.
d. Oogonderzoeken van in Nederland woonachtige honden dienen te worden verricht door een door de Raad van Beheer daartoe aangewezen erkende oogarts. Het onderzoeksresultaat heeft een maximale geldigheidsduur van een jaar.
e. MPP: Honden met de uitslag: MPP iris-iris, MPP iris-cornea en MPP Lamini mogen enkel gepaard worden met een MPP vrije hond. (Advies oogartsen.)
9. Indien blijkt dat nakomelingen (uit een voorgaand nest) van bepaalde ouderdieren lijden aan Congenitale Nephropatie (CN), een verzamelnaam van nieraandoeningen niet zijnde FN, dan worden deze ouderdieren van de fok uitgesloten. Pups uit toekomstige nesten van deze ouderdieren worden niet door de CockerSpanielClub bemiddeld. De fokker en/of eigenaar van deze ouderdieren zal van dit besluit schriftelijk door het bestuur op de hoogte worden gebracht.
10. Indien een of beide ouderdieren afkomstig zijn uit een nest waarin hermafrodieten zijn geboren (nestbroers en/of nestzusters), dan worden zij uitgesloten van pupbemiddeling. Ouderdieren die in een eerdere combinatie hermafrodieten hebben gegeven zijn uitgesloten van pupbemiddeling voor alle andere combinaties. (Deze regels zijn opgesteld in navolging van adviezen van Prof. Meyer-Wallen, die er van uit gaat dat hermafroditisme een erfelijke aandoening is en dat nestbroers en nestzusters die zelf de aandoening niet hebben, hiervan drager kunnen zijn. Net zoals ouderdieren drager zijn die bewezen hermafrodieten hebben gegeven)
11. Indien op wetenschappelijke basis is vastgesteld dat bij nakomelingen van bepaalde ouderdieren erfelijke gebreken aanwezig zijn, beslist het bestuur van de CockerSpanielClub al dan niet van puppybemiddeling af te zien. De fokker een/of eigenaar wordt schriftelijk en gemotiveerd van het bestuursbesluit in kennis gesteld.
12. Ouderdieren moeten voldoen aan karaktereisen en vachtvarianten zoals vastgesteld in de rasstandaard opgesteld door de FCI. Kruisen van bonten met eenkleuren is alleen toegestaan met voorafgaande schriftelijke toestemming van het bestuur. Het bestuur kan in overleg met fokkerscommissie besluiten compensatie te geven. ( Toelichting: fokkers die op de hoogte willen komen van de effecten tussen bonten en eenkleuren in de 2e en 3e generatie kunnen advies vragen bij leden van de fokkerscommissie)

Exterieureisen
Art. 5
1. Beide ouderdieren dienen op een C.A.C.- of C.A.C.I.B.-tentoonstelling of Kampioenschapsclubmatch minimaal twee, onder verschillende keurmeesters, tenminste de kwalificatie Zeer Goed te hebben behaald. De minimale leeftijd is 12 maanden.
2. Fokgeschiktheidscertificaten, afgegeven door een erkende keurmeester, die op verzoek van een rasvereniging aankeuringen heeft verricht, vervangen de exterieur eisen van artikel 5 lid 1.
3. Voor werkgefokte honden geldt dat tenminste een kwalificatie Goed moet zijn behaald op een C.A.C.- of C.A.C.I.B.-tentoonstelling of Kampioenschapsclubmatch, plus een Jachtgeschiktheidscertificaat of een Veldwedstrijdkwalificatie, inclusief de CQN of, indien van toepassing een fokgeschiktheidscertificaat.
Administratieve eisen
Art. 6
1. Om voor dekmelding en pupbemiddeling in aanmerking te komen, dient de fokker een volledig ingevuld en ondertekende dek/pupbemiddelingformulier aan het bemiddelingsadres te doen komen, onder gelijktijdige overmaking van het verschuldigde bedrag op de bankrekening van de CockerSpanielClub.
2. Bij de dekmelding en de pupbemiddelingsaangifte dient een kopie te worden bijgesloten van:
a. de stamboom van beide ouderdieren en eigendomsbewijs
b. de geldige uitslag van het oogonderzoek van beide ouderdieren
c. de uitslag van het heuponderzoek van beide ouderdieren
d. de uitslag van de DNA test PRA en FN van beide ouderdieren; eventueel DNA profiel en ouderschap bepaling. Free by Parents is slechts een generatie mogelijk met overleg van DNA profielen en ouderschapsverklaring
e. de behaalde kwalificaties van beide ouderdieren of de fokgeschiktheidscertificaten
f. Aantal pups onderverdeeld in geslacht en vachtkleur
g. Eventueel (digitale) foto’s van het nest, of van de pups

Verkoopprijs bemiddelde pups
Art. 7
1. Het bestuur van de CockerSpanielClub adviseert een minimum verkoopprijs van € 800,- voor een pup via de pupbemiddeling aangeboden.
De afgifte van de pups
Art. 8
1. De pup dient bij afgifte aan de nieuwe eigenaar tenminste 8 weken oud te zijn.
2. De pup dient bij de afgifte een gezondheidsverklaring van een dierenarts en een dierenpaspoort te hebben.
3. De pups moeten gechipt zijn door de Raad van Beheer.
4. De pup moet de voor zijn leeftijd noodzakelijke entingen hebben gehad en het europees entingsboekje/dierenpaspoort dient volledig door de dierenarts te zijn ingevuld.
5. De pup dient 4 keer ontwormd en vrij van ongedierte te zijn.
6. De aspirant-koper moet door de fokker worden ingelicht als de reu niet in het bezit is van twee normaal en volledig in het scrotum ingedaald testikels.
7. De fokker dient de aspirant-koper te wijzen op eventuele, bij de pup, voorkomende onvolkomenheden, zoals gebitsfouten en gehoorproblemen en andere afwijkingen.
8. De fokker dient voor een goede begeleiding en nazorg van de pup te zorgen.
9. De fokker is verplicht kopieën mee te geven van de verplichte documenten, om voor dekmelding en pupbemiddeling in aanmerking te komen.
10. Het bestuur van de CockerSpanielClub adviseert fokkers en kopers een koopovereenkomst af te sluiten en te ondertekenen.
Uitsluitende bepalingen
Art. 9
1. Indien blijkt dat ten tijde van de periode waarin de pups van een fokker worden bemiddeld, tevens de pups uit een niet voor pupbemiddeling in aanmerking komende combinatie door de fokker te koop worden aangeboden, wordt de fokker met onmiddellijke ingang van puppybemiddeling uitgesloten. Tenzij tevoren dit andere nest tevens of ook is aangegeven bij de fokkerscommissie of het ebstuur van de CockerSpanielClub.
2. Een fokker die blijkt oneigenlijk gebruik te hebben gemaakt van de pupbemiddeling, of zich niet heeft gehouden aan het bepaalde in dit pupbemiddelingsreglement, kan voor een nader te bepalen periode door het bestuur van de CockerSpanielClub schriftelijk en gemotiveerd van pupbemiddeling worden uitgesloten.
Aansprakelijkheid m.b.t. bemiddelde pups
Art. 10
1. De fokker c.q. verkoper van een nest is en blijft, ongeacht het bepaalde in dit reglement, aansprakelijk zoals bedoeld in het Burgerlijk Wetboek.
2. Cocker Spaniel Club aanvaardt op geen enkele wijze enige aansprakelijkheid ten aanzien van de door haar bemiddelde pups.

Voor meer info kijk dan op www.cockerspanielclub.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb