Platform bewustwording aanschaf pup

Helaas worden nog steeds pups aangeschaft bij broodfokkers of honden handelaren met zeer ernstige gevolgen van dien.
Erfelijke gebreken die er niet om liegen, uitbraak van parvo wat zeer besmettelijk is, vervalsing van dierenpaspoorten, vervalsen van chipregistratie en stambomen .

Hier ontstaat veel leed voor de hond en verdriet van het baasje maar dat niet alleen bij vele broodfokkers is het niet te zien dat het broodfokkers zijn, niets is wat het lijkt.
Broodfokkers die gewoon hun pups in huis nemen en ze ook goed verzorgen, daar is uiteraard niets mis mee, maar fokken buiten de regels zodanig dat er veel erfelijke gebreken naar boven komen.

Broodfokkers wat je denkt dat ze 1 nestje hebben maar elders in het land juist meerdere nestjes hebben bij hun vrienden waar ze een speciale afspraak hebben gratis een hondje maar dan wel ermee fokken in je eigen huiskamer en dat zijn er nog al wat, en ja komt er dan maar eens achter of het een broodfokker is .

Maar wat is nu eigenlijk een broodfokker , fokken voor het geldelijke gewin wat voor hun belangrijker is dan het welzijn van de pups en hun moeder, er wordt ook niet gelet op gedrag en erfelijke afwijkingen.
Fokken voor hun geldelijke gewin waarmee ze hun eigen levensonderhoud voorzien.

Dan is de vraag waar moet ik dan op letten als ik een gezonde pup wil aanschaffen.

Laten we eerst ervan uitgaan een pup die men koopt bij een goede fokster zijn niet goedkoop dit is ook afhankelijk van het ras maar 500 of 600 euro dan moet men al vraagtekens gaan plaatsen.
Maar een broodfokker kan ook best hogere prijzen aanhouden juist om te laten lijken dat het goede fokkers zijn.
Hier volgen enkele regels waar je aan kunt denken voor aanschaf van een pup.

Kijk eerst wanneer je heb bepaald welk ras bij je past, of de kennel houder geregistreerd staat bij een rasvereniging, ga niet alleen af wat op hun website staat want dat kan nog wel eens misleidend zijn, maar neem desnoods contact op met een rasvereniging en vraag er naar elke ras vereniging heeft meestal zijn kennelhouders op hun website staan.
Vraag naar het fokregelement waar de regels in staan om een gezonde pup ter wereld te laten brengen, hier moet een fokker zich aan houden.

Bij de fokker kijk je of de pups in huiselijke kring leven en waar vader en moeder aanwezig zijn, vaak zie je wel de moeder maar niet altijd de vader.
Vraag dan naar de DNA test die zijn gedaan van de vader en moeder zodat je zeker weet wie de ouders van de pups zijn.
Vraag of er erfelijke gebreken aanwezig zijn, en vraag of ze de test hebben doorlopen die in het reglement staan, laat u er niet mee weg komen met alleen een ja.
Vraag naar een dossier waar de tests in vermeld staan met de uitslagen dit van vader, moeder en ook de pup.
Kijk ook naar de gezondheidskenmerken buiten de erfelijke gebreken die bij het ras aanwezig zijn, bv platte snuiten, huidplooien, hangende oren wat veel problemen kan veroorzaken bij het type ras.
Kijk ook naar het karakter van de hond, dit is goed af te leiden als je ziet hoe het karakter van vader of moeder is.

Vraag naar het koopcontract en laat deze anders even door iemand inlezen die er verstand van heeft en ga niet zonder meer akkoord maar bespreek het met de fokker.
Ga niet over een nacht ijs, en maak alles goed bespreekbaar, let op dat in sommige gevallen dat de fokker eigenaar blijft van de pup of mede eigenaar , denk er goed over na wat voor consequentie dit met zich mee kan brengen.
Vraag of de hond gechipt is, wat aantoonbaar is op het stamboom alsook in het dierenpaspoort, wanneer er geen stamboom is dan vragen naar het dierenpaspoort en bij je eigen dierenarts even laten checken.

Kijk of de hond ontwormt is en zijn enting heeft gehad ook dit staat vermeld in de dierenpaspoort met een handtekening van de dierenarts datum en een sticker plus een stempel van de dierenarts, bij twijfel altijd even de dierenarts contacten.
Kijk naar de ontlasting van de pup en de andere pups, en kijk de vacht even na of er geen vlooien in zitten.
Kijk goed of de moeder er gezond uitziet, en geen rare vlekken in haar vacht heeft zitten, dit kan wijzen op demodex wat weer overdraagbaar is naar de pups.

Let wel dit geeft nooit geen garantie dat de pup 100% gezond is, het blijft een levend wezen en kunnen uiteraard altijd iets onder de leden krijgen.
Belangrijk is dat erfelijke gebreken uitgesloten worden, dat houd ook in dat u vaak ook meer moet gaan betalen voor de pup.

HONDENHANDELAREN.

Deze mensen staan erom bekend dat ze meerdere hondenrassen verkopen, waar geen vader en moeder aanwezig zijn en meestal zitten in grote schuren.
Regelmatig komt ervoor dat de pup last heeft van parvo dit is een zeer besmettelijk ziekte waar helaas geen protocol voor bestaat.
Eigenlijk erg vreemd want wanneer er vogelgriep uitbreekt staat heel Nederland op zijn kop, en wanneer er parvo heerst hoor men hier niets over terwijl de hele schuur ontsmet moet worden en daar een half jaar geen hondjes meer in mogen.
Men weet ook niet waar de vader en moeder zijn, en vaak wordt daar een mooi verhaal aangeknoopt wat zeer geloofwaardig doet lijken, ook hier is, niets wat het lijkt.

Soms komen deze hondjes van een broodfokker en soms kunnen deze hondjes geïmporteerd zijn uit het buitenland en vaak onder erbarmelijke omstandigheden.
Deze hondjes hoe triest het ook klinkt, zijn niet gesocialiseerd door hun moeder, omdat ze vrij jong van hun moeder worden weg genomen , maar ook niet gesocialiseerd zijn in huiselijke omgeving.
Vaak vertonen deze hondjes op latere leeftijd gedragsproblemen zoals bv angst, onzekerheid, agressie.
Ook heeft u meer kans op erfelijke gebreken omdat deze hondjes niet getest zijn, en vaak gaat dit samen met vervalste documenten zoals stamboom en dierenpaspoort wat vaak niet van echt is te onderscheiden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb