Fokkerij

5.1 De teef mag ten tijde van de dekking, niet jonger zijn dan 20 maanden. De teef mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij 96 maanden oud wordt. Daarbij mag de teef bij de geboorte van het eerste nest niet ouder zijn dan 60 maanden. De minimale leeftijd van de reu, ten tijde van de dekking, dient tenminste 20 maanden te bedragen.
5.2 Een teef mag slechts één nest per 12 maanden voortbrengen. Een teef mag gedurende haar leven maximaal 5 nesten krijgen. (Indien onderscheid wordt gemaakt tussen de inzet van teven met een stamboomcertificaat en teven met een afstammingsbewijs gaat het altijd om de beperking voor de laatste groep, nooit om een uitbreiding van de aantallen voor de eerste groep). De geboorte dient een natuurlijk verloop te hebben. Indien de geboorte van het nest voor de tweede maal operatief, door middel van een keizersnede (sectio caesarea), heeft plaatsgevonden mag de teef niet verder meer voor de fokkerij worden gebruikt.
5.3 Een reu mag maximaal 4 nesten per kalenderjaar voortbrengen met een totaal maximum van 8 nesten in Nederland gedurende zijn leven. (Indien onderscheid wordt gemaakt tussen de inzet van reuen met een stamboomcertificaat en reuen met een afstammingsbewijs gaat het altijd om een beperking van de laatste groep, nooit om een uitbreiding van de aantallen voor de eerste groep). De dekking dient een natuurlijk verloop te hebben. Kunstmatige inseminatie is slechts toegestaan na verkregen toestemming op basis van een gemotiveerd verzoek. Dit verzoek dient minimaal één maand vóór de voorgenomen dekking bij het bureau van de Raad te worden ingediend.
5.4 Beide ouderdieren mogen niet met elkaar in relatie staan als ouder-kind of als (half)broer-(half)zuster.
5.5 De combinatie van dezelfde reu en teef (dezelfde oudercombinatie) is slechts voor de tweede keer toegestaan zodra, naar het oordeel van de f.a.c., van het eerste nest voldoende gegevens bekend zijn.


6. Gezondheid

 

6.1 De beide ouderdieren dienen over een goede gezondheid te beschikken, zowel lichamelijk als mentaal.
6.2 De fokker zal zorgdragen voor een deugdelijke ontworming en inenting van de pups, volgens gangbare veterinaire inzichten, en voor een volledig door de dierenarts ingevuld vaccinatie-boekje. De pups mogen niet eerder worden afgeleverd dan op de leeftijd van tenminste zeven weken. Indien van toepassing zal de fokker de pups onderwerpen aan voor dat ras relevante gezondheids- en/of gedragsonderzoeken en de toekomstige koper van de uitslag van dat onderzoek mededeling doen.
6.3 Gezondheidsonderzoek
6.3.a De beide ouderdieren dienen vóór de dekking te zijn onderzocht en beoordeeld op heupdysplasie. De uitslag dient vóór de dekking bekend te zijn. De hond dient ten tijde van het onderzoek minimaal 18 maanden oud te zijn. Het onderzoek dient te zijn verricht en beoordeeld door een daartoe door de Raad aangewezen instantie of dierenarts. Voor een reu van een in het buitenland wonende eigenaar dient dit verricht te zijn door een door de F.C.I. erkende instantie of dierenarts. Voor de fokkerij zijn de navolgende combinaties toegestaan: A x A; A x B; B x A; B x B; A x C en C x A.
6.3.b De hond dient door een dierenarts onderzocht te zijn op Patélla Luxatie en vrij bevonden te zijn. De hond dient ten tijde van dit onderzoek minimaal 12 maanden oud te zijn.
6.3.c Indien een voorkomen bij de ouders of grootouders een vererving van het lijden aan Ectopische Ureteren mogelijk maakt dan dient de reu voor zijn eerste dekking hierop onderzocht te worden bij een, in overleg met de FAC te kiezen instantie.

7. Gedrag

7.1.a De beide ouderdieren moeten voldoen aan de karaktereisen en het gedrag zoals dat in de rasstandaard is aangegeven.
7.1.b De beide ouderdieren dienen te hebben voldaan aan de eisen van een door de Raad erkende voor het desbetreffende ras ontwikkelde gedragstest voor volwassen honden. Voor de fokkerij worden de navolgende combinaties toegelaten: A x A; A x B en B x A.
7.1.c Alle pups dienen, alvorens verkocht te worden, goed gesocialiseerd te zijn.

 

8. Exterieur

 

8.1 Beide ouderdieren dienen in het algemeen, behoudens enkele onvolkomenheden die het ideale rasbeeld verstoren, aan de voor het desbetreffende ras geldende rasstandaard te voldoen. Zij dienen op een door de Raad en/of FCI gereglementeerde expositie onder twee verschillende voor het ras bevoegde speciaalkeurmeesters minimaal 2x de kwalificatie ZG te hebben behaald.

9. Koopovereenkomst

9.1 De verkoop van de pups zal schriftelijk worden vastgelegd door middel van een door de Raad vastgestelde koopovereenkomst of door middel van een door de Raad erkende koopovereenkomst van de Rasvereniging. Op basis van deze koopovereenkomst hebben de fokker en de pupkoper het recht om zich bij eventuele geschillen, over de naleving en/of de uitleg daarvan, te wenden tot de Geschillencommissie.
9.2 Indien de verkoop van de pups niet schriftelijk wordt vastgelegd of indien deze wordt vastgelegd in een niet door de Raad vastgestelde of erkende koopovereenkomst, verspeelt de verkoper het recht om zich bij eventuele geschillen te wenden tot de Geschillencommissie. De koper van een hond met een Stamboomcertificaat of een Afstammingsbewijs kan zich te allen tijde tot de Geschillencommissie wenden.

10. Sanctiebepalingen

 

10.1 Het is verboden bij aanvraag-, aanmeldings- inschrijvingsprocedures en alle overige regelingen, die in dit reglement zijn opgenomen, onjuiste gegevens te verstrekken of om gegevens te verzwijgen.
10.2 Hij die het gestelde in het voorgaande artikel of enig ander artikel van dit reglement overtreedt kan, conform het “Reglement betreffende het Tuchtcollege voor de Kynologie” gestraft worden met een of meer van de volgende straffen:
-berisping;
-geldboete zoals bepaald in het geldende “Tarievenbesluit” van de Raad;
-tijdelijke of blijvende diskwalificatie van zijn persoon;
-tijdelijke of blijvende diskwalificatie van een of meer van de honden waarvan hij eigenaar is;
-ontneming van het recht tot het voeren van een kennelnaam;
-tijdelijke of blijvende ontneming van de bevoegdheid om als keurmeester op te treden;
-tijdelijke of blijvende ontneming van de bevoegdheid om als official op te treden.
Voor meer info kijk dan op www.bernersennen.nl